Nincs minimálár Blog

 

DSC00725.JPG 

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, szeretnél megtudni róla többet, és talán másoknak is érdekes lehet, akkor dobj egy mailt ide.

Nincs minimálár

Egy blog azoknak, akik érdeklődnek az online aukciók iránt, vagy most ismerkednének vele. Minden, ami Vaterával, eBay-el, és hasonló oldalakkal kapcsolatos - tippek, trükkök, javaslatok, vélemények. Vagy csak néhány gondolat.

Utolsó kommentek

  • somogyit: @Dj_Pocok: Igen, 100%-os, gyakorlatilag az adott paypal tranzakciód kerül visszatéritésre. A visszautalás a paypalra megy vissza. Onnan pedig már paypal beállitás kérdése, hogy ott marad, hogy vissz... (2016.07.15. 09:29) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • somogyit: Igen, 100%-os, gyakorlatilag az adott paypal tranzakciód kerül visszatéritésre. A visszautalás a paypalra megy vissza. Onnan pedig már paypal beállitás kérdése, hogy ott marad, hogy visszautalódik v... (2016.07.15. 09:28) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • Dj_Pocok: Hello ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem hogy ez a visszatérítés 100%-os ? mert lett véve egy telefon és másnap jött a mail az ebaytől hogy egy harmadik fél hozzá fért emiatt le lett szedve... (2016.07.14. 14:50) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • Utolsó 20

2013.02.24. 20:47 somogyit

Olcsó tabletnek kínai a leve

Engem is elkapott a nagy tabletláz. Bármerre fordulok mindenhol nagy tepsikkel rohangálnak az emberek, úgyhogy  eldöntöttem én is beszerzek magamnak egyet. Azzal kapcsolatban, hogy mire is kellene nekem egy tablet, sajnos csak annyi érvet tudok felhozni, hogy ebéd közben jobban lehet egy 7, 8 vagy 10 colos kijelzőn híreket olvasni, mint egy 3-4 colos okostelefonon, a másik ok pedig, hogy élvezettel tölt el minden olyan műszaki cucc, ami árammal működik, van kijelzője, hangja és lehet nyomogatni. Itt egyből deklarálnám is, hogy a saját szótáramban nem tartozik a mosógép és a hűtő a műszaki cuccok közé, így biztosan állíthatom, hogy sosem fogok arról írni, hogy melyik mosógép mos jobban, vagy érdemes-e Calgont használni. 

Miután új alkotmányt nem akarok írni tablettel, így rögtön a legolcsóbbal kezdtem.

Ha valaki körbenéz a Vaterán, azt látja hogy elönt minket a sok olcsó Kínából származó tepsi. Miután egyre többen jövünk rá, hogy külföldről is lehet beszerezni árukat, sokan próbálkoznak azzal, hogy magyar aukciós oldalakon árulnak kínai cuccokat, amit eBayen, Alibabán, Amazonon vagy más oldalakon szereznek be, pár száz vagy ezer forint haszon reményében. Rosszabb esetben be sem szerzik, csak aztuán rendelik be, ha már valaki kifizette azt a Vaterán, Teszveszen, vagy valamelyik apróhirdetésen. Előbbiek RAKTÁRRÓL és AZONNAL szlogennel hirdetnek, utóbbiak pedig az ITT A LEGOLCSÓBB kifejezés marketingerejét próbálják felhasználni a gyors meggazdagodás érdekében.

ebay_tablet_01.JPGSokféle név alatt találkozhatunk ugyanazzal a kínai tablettel, amelyről írni fogok. Legtöbbször Yeahpad, JSA, Allwinner brand alatt futnak, de névtelenül is lehet vele találkozni. Sőt, nemrég ugyanezt a kasznit már láttam Voyager brand alatt hirdetve a metro aluljáróban is. Ezek a kütyük a Vaterán elég széles ártartományban mozognak, kb. 10 és 25ezer Ft között érhetőek el. EBayen is kb 60 dollárt kóstál egy ilyen, de ha a legolcsóbb ajánlatot választjuk, akkor bizony már elfelejthetjük az USB kábelt, a gyári csomagolást is, és egyéb meglepetések is érhetnek.ebay_tablet_02.JPG

Ha azt gondoljuk, hogy most megkötöttük életünk legnagyobb dealjét és tuti üzletet csináltunk, akkor nagyot tévedünk. Aki rendszeresen mozog ezeken az oldalakon, az talán emlékszik, hogy nemrég még tonnaszám pörögtek a 32, 64 vagy 128Gb-os Kingston pendrive-ok alig 5-6ezer forintos áron, miközben a boltban 5-10-szerese volt az ára. Külsőre 100%-ig ugyanúgy néztek ki, mint az eredetiek, azonban aki vett ilyet, az tudja, hogy általában 2-4Gb-nál több adat nem ment fel rá. A memóriája hackelt volt, a gépünk is azt hitte, hogy tényleg ilyen nagy memóriával rendelkezik, aztán egy nagyobb film felmásolásakor az adatok eltűntetek róla, formázás után meg tönkre is ment.

Ne gondoljuk, hogy egy tabletnél nem fordulhat elő ugyanez. Aki a Vaterán árulja ezeket, azok többsége ki sem próbálta, mit ad el. Tisztelet a kívételnek, aki először megvesz egyet egy kínai termékből és csak azután kezdi el árulni, ha kipróbálta és talán saját maga is megvenné azt. Másképp ugyebár nem tudunk hitelesek lenni, ha mi sem hisszük el az általunk kínált áruról, hogy jó vétel. Bár garancia van rá, de azt várhatjuk. Küldhetjük vissza Kínába, ami közel annyiba kerülne, mint a gép.

Első ránézésre

Én a JSA-Q88 nevű tabletet néztem ki magamnak, ár kb. 60 dollár volt, a szállítás Kínából, mint legtöbbször, ingyenes. Ezért cserébe persze várnunk kell kb. 20-30 napot, de szélsőségesen 2 hét vagy akár 2 hónap is lehet, mire megérkezik valami.

A postai csomagban a tablet van, amit két hungarocell közé pakoltak be kic(s)i barátaink, emellett van egy hálózati töltő, egy USB OTG kábel és egy leírás, amiből megmutatjuk, hogy a hangerő gombbal a hangerőt szabályozhatjuk, a bekapcsoló gombbal pedig bekapcsolhatjuk a tabletet. Ezek rendkívül fontos dolgok. Szoftver, USB adatkábel, füles nincs. Bár utóbbit nem is hiányolom. A kínai noname fülesek olyanok, mintha két Sokol rádiót szíjaznánk a fejünkre - a Kossuth rádión kívül minden fájdalmasan szól. Kíváló eszköz arra, ha gyorsan halláskárosulást akarunk szerezni.

Küllemre egész tetszetős, kifejezetten vékony darab, nem recseg, nem ropog - így elsőre nem is tűnik rossz vételnek.

Bekapcsolás után

Meglepetésünkre 4.0.4-es Android fogad minket, alapértelmezésként angolul, magyar nyelv természetesen van, alig 1-2 menüpont fordítása maradt ki, ami nem újdonság az Androidnál. Rögtön szembetűnő, hogy a kijelző betekintési szöge pont annyi, mint amennyivel a falusi nénik rendelkeznek, mikor a függöny mögül azt lesik, ki az az idegen, aki a szomszédhoz jött. Az objektivitás érdekében összehasonlítottam ezt egy ConCorde Tab One-éval, ami kb. 20 Ft-os áron elérhető itthon. Sajnos ehhez képest is borzalom. Ha egy kicsit is elfordítjuk, már invertálódnak a színek.

DSC00293-001_1.JPG

Sebesség elfogadható, a menürendszerben nem akadozik, az appok egész gyorsan nyílnak meg, egy program sem állt le futás közben. Ez mindenesetre értékelendő.

A teljesség igénye végett a többi hardver ugyanaz, mint a többi alacsony kategóriájú tabletben:

 - Allwinner A13 boxchip, kb 1-1,2Ghz közötti teljesítmény (Cortex A8)
 - Mali400-as GPU
 -
7 colos kapacitív multitouch kijelző, 800x480-as felbontás
 -
4Gb-os belső memória
 - 512Mb DDR3 RAM
 -
microSD-bel bővíthető (max. 32Gb)
 - Wifi
 - USB csatlakozás, amin keresztül egér, 3G modem csatlakoztatható
 -
külön töltő csatlakozó, bekapcsoló és hangerőszabályozó gombok
 - HDMI nincs, normál jack dugós fülhallgató csatlakozó

Kijelző, hangzás

Najó, olcsó tablet, nem fogom nézni oldalról, ezért az árért mégsem várhatunk el Galaxy Tab vagy iPad minőséget.

Itt jönnek azonban a meglepetések. Rakjunk fel néhány programot a Marketről! Míg az itthon kapható ConCorde Tab One esetében szenvedni kell, hogy olyan programot találjunk, ami kompatibilis, addig a kínai cuccra minden felmegy, elindul és nem áll le. Ez bizony a Concorde-hoz képest nagy dolog, hisz annál egy Index, Youtube, Google+ feltelepítése is elég komoly munkát igényel. Vagy be kell szereznünk külön a telepítőfájlt, mert a Market nem engedi letölteni vagy valamilyen módosított verziót kell felraknunk, ami nem áll le használat közben. Ez mindenképp pozitívum - aminek hatása nem tartott ki sokáig, a szoftverek ugyanis képtelenek megjeleníteni a tartalmat normális felbontásban, minden alkalmazás 256 színt használ, ami azt eredményezi, hogy a képek, videók élvezhetetlen minőségűek! A multitouch mindenesetre tényleg működik.

Mono hangszórót pakoltak a kütyübe, amivel viszont semmi gond nincs. Nem torzít maximális hangerőn sem, a saját fülesünket a jack dugóba tuszakolva pedig szintén jó minőséget kapunk.

Akkumulátor

Pár dollárt az akkun is spórolhatunk, a kütyüt 1800mAh és 3000mAh akkuval is lehet kapni, így ha fentiek után is ezen tablet megvétele mellett voksolnánk, akkor nézzük meg, mi szerepel a leírásban. Utóbbi érték az átlagos a kategóriában, előbbi már karcsú. Jelen esetben sajnos nem csak én, hanem kínai barátunk is spórolt. A tablet 2 óra után kifulladt, amit nem is értettem, hiszen lemerülés előtt még szinte félig volt. Elkezdtem erősen használni, mire észrevettem, hogy amint eléri az akku a 40%-ot, kikapcsol. Bizony, jönnek elő a trükkök! Szerencsére 1-2 dollárért jópofa szerelő-kitet kapunk iPhone szétszerelésére, ami kiválóan használható itt is. Egy kis műanyag lapkával a kijelző szélén csak alá kell nyúlni és kivehető a kijelző - nézzük csak meg mit is raktak bele! Ha lekapjuk az akkut a ragasztócsíkról, rögtön kiderül, hogy ez bizony csak 1050mAh-ás. Az már másodlagos, hogy a RAM-ok csak DDR2-esek, ellentétben a leírással. Innentől érthető, miért áll le.

Hallgass a szüleidre, csinálj biztonsági másolatot!

Nemhiába nyaggat időközönként anyám azzal, hogy csinálj fiacskám biztonsági másolatot a könyvelőprogramokról. Bár én is csinálok a saját cuccaimról, de kiválóan lép életbe Murphy törvénye. A cuccban nincs Recovery Mode, nincs csökkentett mód. Ha gond van, jöhet a ROM vadászat a neten. Elég sok az indokunk arra, hogy a kütyüt megpróbáljuk Root-olni, majd állítgatni -hátha több is kihozható belőle-, ugyanis az alapvas ugyanaz, a kijelző pedig a valamiért csak az appoknál mutat alacsony felbontást. Na erre mondják, hogy: "Do Not Try This At Home!". Persze ez csak azokra nem érvényes, akik kiscsoportban is már a Linuxot tanulmányozták a szomszéd Juliska szoknyája helyett.

Bizony előjött az a probléma, hogy valamelyik apptól elszállt az egész, így hajrá ROM-vadászat. Hallgatni kellett volna anyámra, és le kellett volna menteni a ROM-ot előtte, ugyanis ahány eladó, annyiféle ROM van ezeken a csodamasinákon. Bár külsőre mindegyik ugyanúgy néz ki, a feltelepítéskor mindegyiknek más a szoftverellátottsága is, valamint minimális beállításbeli különbségek is lehetnek, ami miatt 10-15 féle ROM feltöltése után sem sikerült 100%-os működésre bírni a tabletet. Ezek után feladtam a javítgatást, így most van egy tabletem, ami csak egérrel használható.

Ilyenkor könnyű rájönni, hogy bizony megéri az a néhány ezres, ha van magyar disztribútor, akihez legalább szólhatunk pár szót, van valamiféle weboldala és talán supportot is ad.

Összegzés

Talán nem kell különösen fírtatni, hogy az a néhány ezres, amit spórolni lehet, nem különösebben éri meg. Akku alig bírja, kijelző pocsék, de legalább elsőre felmegy az Index. Ha nem a legolcsóbbat nézzük ki, akkor kaphatunk egy normális akkut és egy normális ROM-al ellátott tabletet, ami akár használhatóvá is tenné. Zenehallgatásra abszolút jó, és kétségtelenül kicsi - kb 2 miliméterrel vékonyabb és fél centivel keskenyebb is, mint a ConCorde Tab One. Nekem személy szerint külső is tetszik.

Itt azonban érdemes elgondolkodni azon, ha picivel többet költünk, akkor már minimális lesz az a különbség, ami miatt megérné lemondani a garanciáról, vagy épp egy minimális supportról. Másrészt ne felejtsük el, hogy a Kínából érkező áruk nem vámmentesek, így szerencse kérdése, hogy átmegy-e vagy sem a vámvizsgálatnál. Ha a NAV-os kollégák megcsípik, akkor bizony már ugyanott vagyunk, mint egy itthon árult bolti tablettel.

Ha valaki mégis arra vetemedne, hogy egy ilyet be fog szerezni, akkor tegye meg azt közvetlenül a külföldi aukciós oldalakon, hacsak nem akar azért pluszban fizetni valakinek, hogy megnyomja helyettünk a Buy Now gombot. Persze akadnak bőven korrekt vaterás, teszveszes eladók is, akik előre megrendelik a protékájukat és így ki is tudjuk próbálni azt. Ez nem utolsó szempont, amikor kiadunk 10-20ezer forintot, megéri némivel többet fizetni azért, hogy néhány napon belül kézhez vehessük vagy lássuk, mit veszünk - amennyiben személyesen vesszük át.

Szólj hozzá!

Címkék: kínai tablet


A bejegyzés trackback címe:

https://nincsminimalar.blog.hu/api/trackback/id/tr155102024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása