Nincs minimálár Blog

 

DSC00725.JPG 

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, szeretnél megtudni róla többet, és talán másoknak is érdekes lehet, akkor dobj egy mailt ide.

Nincs minimálár

Egy blog azoknak, akik érdeklődnek az online aukciók iránt, vagy most ismerkednének vele. Minden, ami Vaterával, eBay-el, és hasonló oldalakkal kapcsolatos - tippek, trükkök, javaslatok, vélemények. Vagy csak néhány gondolat.

Utolsó kommentek

  • somogyit: @Dj_Pocok: Igen, 100%-os, gyakorlatilag az adott paypal tranzakciód kerül visszatéritésre. A visszautalás a paypalra megy vissza. Onnan pedig már paypal beállitás kérdése, hogy ott marad, hogy vissz... (2016.07.15. 09:29) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • somogyit: Igen, 100%-os, gyakorlatilag az adott paypal tranzakciód kerül visszatéritésre. A visszautalás a paypalra megy vissza. Onnan pedig már paypal beállitás kérdése, hogy ott marad, hogy visszautalódik v... (2016.07.15. 09:28) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • Dj_Pocok: Hello ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem hogy ez a visszatérítés 100%-os ? mert lett véve egy telefon és másnap jött a mail az ebaytől hogy egy harmadik fél hozzá fért emiatt le lett szedve... (2016.07.14. 14:50) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • Utolsó 20

2013.04.16. 11:16 somogyit

Zacis Acer Aspire 5741 – mennyi hozható ki a zsákbamacskából? - 2-3.rész

Annyira bejött a népnek a laptop, hogy vitték, mint a cukrot, úgyhogy az eredetileg tervezett második és harmadik részt egyben kell leírnom. Sebaj, kevésbé kopik a billentyűzetem és az ujjam.

A macska a géped ellensége

Az első részben ott hagytam abba, hogy kíváncsian várom mit is kapunk majd a zaciból. Azt már előre megjegyeztem, hogy elvileg semmilyen gondja nem lehet, de emellett fura az is, hogy ki tudtunk hozni, hisz normál esetben meglenne minden bent maradó piacképes árunak a maga helye. Egy viszonylag fiatal laptop mégiscsak könnyen gazdára talál.

DSC00428-001.JPGMúlt hét szerdán kaptam kézbe a gépet. Az 5 perc alatt leesett, hogy macskás tulajdonosa volt, a sűrített levegő már nem segített, kis kefékkel kellett kiszedegetnie a szőrszálakat a billenytűk közül. Bevallom, inkább mosom ki a pörköltmaradékot vagy a csokit, mint szőrszálakat. Annál nincs macerásabb. :) Térjünk inkább át arra, hogy piszkon, szőrön és hasonló -szivaccsal, kefével- rondaságokon kívül volt-e valami baja.

DSC00427-001.JPGA gép alján ott virított a Windows 7 COA matrica, így usgyi neki, telepítsük újra a gépet a Recovery partícióról. Az Acer gépeknél ezt a funkciót rögtön bekapcsolásnál az ATL-F10 billentyűkombinációk segítségével tudjuk elérni - amennyiben a BIOS-ban nincs letiltva.

Hibás Recovery

A Recovery szépen elindul, kiválasztottam, hogy teljes újratelepítés. A telepítő 20-25% között elszállt azzal, hogy nem tudja olvasni a fájlokat. Másodszorra és harmadszorra is ugyanez. Lehet, hogy probléma van a HDD-vel, vagy csak szimplán valaki beleturkált ebbe a partícióba. Ahhoz, hogy használható legyen a gép, természetesen feltelepíthetünk másik Windowst is, aminek szépséghibája, hogy nem a géphez tartozó gyári operációs rendszer kerül fel rá. Miután a Google semmi jó tanáccsal nem kecsegtetett, úgy döntöttem, hogy a gyári Recoveryt, felrakok egy másik Windows 7-et egy külön winchesterről (a saját gépemben nincs CD vagy DVD olvasó, így a Windows telepítő is HDD-n van).

BIOS jelszó

Ahhoz, hogy winchesterről lehessen telepíteni, nyilván arról kell bebootolni a gépet. Ezt kétféleképp tehetjük meg: a BIOS-ban beállítjuk a bootolási sorrendet, vagyis a gép indulásakor az F12 megnyomásával elérhetünk egy menüt, amiben kiválaszthatjuk a megfelelő meghajtót. Utóbbit menü elérését azonban engedélyezni kell a BIOS-ban.

Rossz hír, a BIOS jelszóval védett, amire megoldást fél óra alatt meg is találtam a Google-ban. A BIOS jelszót lehet resetelni szoftveresen és hardveresen is, szerencsére utóbbihoz nem kell nagyon szétszedni a gépet. Teendők:

  1. vegyük ki a gép akkuját, és csatlakoztassuk le a hálózati töltőt is.
  2. vegyük le a gép aljáról a nagyobb műanyag fedelet, ami mögött a memóriamodulok és a wifi kártya található.
  3. Vegyük ki a memóriamodulokat.
  4. Zárjuk rövidre az RTC_RST felirat mellett lévő két pontot. Erre tökéletesen jó egy csavarhúzó. Az alábbi képre kétféle típust is felraktam, alapvetően pont olyan leírást nem találtam, ami pont a blogban szereplő típusról szólna, a felirat ott is megtalálható.

acer_mainboard.jpgHa rövidre zártuk a két forrasztást, akkor rakjuk vissza az akkut, és indítsuk be a gépet. Nem kell megijedni, a gép nem ad képet pár másodpercig, majd újraindul és ezután már F2-vel a BIOS-ba belépve át lehet állítani a bootolási sorrendet, úgy hogy a külső winchestert lehessen használni indításkor. 

Akit esetleg érdekelne, hogyan lehet egy külső meghajtót átalakítani úgy, hogy utána arról lehessen feltelepíteni a Windowst, az ezen a linken keresztül el tudja olvasni angolul. Az egész procedúra lényege, hogy a külső eszköz partícióját aktívvá kell tenni, majd a a Windows BOOTSECT parancsának segítségével az eszköz már bootolhatóvá válik. Ezután csak fel kell másolni mindent az eredeti Windows DVD-ről a HDD-re. A HDD-re ezután mást is másolhatunk, így könnyedén előállíthatunk egy olyan eszközt, amin fenn van minden biztonsági másolatunk, programunk, zenénk, amit probléma esetén egy eszközről vissza tudunk pakolni installálás után.

Akkumulátor és HDD állapot

Installálás után jó szokásom, hogy megnézem milyen állapotú az akkumulátor és a winchester. Utóbbira rendszerint a HDD Sentinelt használom. Ez egy magyar szoftver, aminek létezik ingyenes verziója, a célre ez is tökéletesen megfelel. Kétféle fő eredményt ad ki: teljesítmény és kondíció. Ha külön winchestert árulunk, ezekre az adatokra rendszerint rá is kérdeznek tapasztaltabb vásárlók. Ha nem érte a winchestert külső behatás, nem lett rosszul leállítva a gép, akkor ezeknek a számoknak közel 100%-on kell lennie. Esetünkben a teljesítmény 100%, míg a kondíció 88%. Ez még tökéletesen megfelelő megítélésem szerint. Itt megjegyzem, hogy én 1 éve olyan külső eszközt használok, aminek 7% a kondíciója, és nincs vele semmi bajom, de csak arra használom, hogy kölcsönadjam, ha valakinél nincs pendrive-ja. A biztonsági mentéseket már nem merném rárakni. :)

Az akkumulátor állapotának mérésére nincs kifejezett kedvenc, most épp a BatteryInfoViewt használtam. Szintén letölthető az internetről ingyenes verzióban. A lényeget itt is százalékos eredményben kapjuk meg az akkumulátor alapadatai mellett. Ez nálunk 81% volt, vagyis a gyári maximum 4 órás teljesítményből ugrik közel 1 óra. Miután a méretéből adódóan nem egy ultrahordozható gépről van szó, a 2,5-3 órás maximális teljesítmény megfelelő ebben a kategóriában.

Összességében

Összefoglalva a gép jó állapotban van, tökéletesen alkalmas használatra - igaz a Recovery partíció problémája zavar. A Windows élmény-index 4,9, vagyis a Windows súgó szerint nyugodtan bekapcsolhatjuk az Aerot mindenféle áttűnésekkel. Ha nem fontos a külcsín, akkor inkább kapcsoljuk ki, csak feleslegesen meríti az akkumulátor és használja a gép erőforrásait.

Eladva

DSC00426-001.JPG

Hogyan is kerüljön fel a Vaterára. Nincs kérdés, 1Ft-ról kell indulnia, és emelett egy kis kiemelés is kell, valamint jó képek. Ez pont annyit jelent, hogy akár tízszer többen is megnézik majd az aukciót. Ez sajnos hozza azt is magával, hogy megjelennek a hülye kérdések is, mint például, hogy "A gép szép?", vagy olyan olyanokra vonatkoznak, amik bent vannak a leírásban. Nem utolsósorban pedig jönnek a csereberélők, akik értéktelen kacatokat akarnak ránksózni. Megfigyeltem, hogy akik sokat kérdezgetnek, nemigazán szoktak licitálni, aki pedig licitál vagy nyer, az nem is kérdez általában. Szóval az ostoba kérdésekre nem is szoktam válaszolni, inkább kerülöm őket.

Az aukció nem ért el a lejárati idejéig, 3 nap után 65.000 Ft-os villámáron elkelt. A 3 nap alatt közel 1300-an nézték meg, és több mint 70 aukciófigyelés volt. Valószínűsíthető, hogy magasabb villámáron is el tudott volna menni ilyen nézettség mellett, mindenesetre nekünk így is bőven megérte.

Szólj hozzá!

Címkék: acer bios zaci zsákbamacska aspire 5741 bios password reset bios jelszó reset


A bejegyzés trackback címe:

https://nincsminimalar.blog.hu/api/trackback/id/tr135228500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása