Nincs minimálár Blog

 

DSC00725.JPG 

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, szeretnél megtudni róla többet, és talán másoknak is érdekes lehet, akkor dobj egy mailt ide.

Nincs minimálár

Egy blog azoknak, akik érdeklődnek az online aukciók iránt, vagy most ismerkednének vele. Minden, ami Vaterával, eBay-el, és hasonló oldalakkal kapcsolatos - tippek, trükkök, javaslatok, vélemények. Vagy csak néhány gondolat.

Utolsó kommentek

  • somogyit: @Dj_Pocok: Igen, 100%-os, gyakorlatilag az adott paypal tranzakciód kerül visszatéritésre. A visszautalás a paypalra megy vissza. Onnan pedig már paypal beállitás kérdése, hogy ott marad, hogy vissz... (2016.07.15. 09:29) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • somogyit: Igen, 100%-os, gyakorlatilag az adott paypal tranzakciód kerül visszatéritésre. A visszautalás a paypalra megy vissza. Onnan pedig már paypal beállitás kérdése, hogy ott marad, hogy visszautalódik v... (2016.07.15. 09:28) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • Dj_Pocok: Hello ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem hogy ez a visszatérítés 100%-os ? mert lett véve egy telefon és másnap jött a mail az ebaytől hogy egy harmadik fél hozzá fért emiatt le lett szedve... (2016.07.14. 14:50) eBay Buyer Protection - tényleg védi a vásárlót
  • Utolsó 20

2013.04.29. 22:02 somogyit

10+1 tipp vaterás vásárláshoz

seo-tipps.jpgSok embernek tanácsolom, hogy nézzen körül vaterán, ha már nem akar sokat költeni valamire, sajnálja a pénzt a bolt új árra. Attól persze, hogy felmegyünk a Vaterára, vagy kistesóján –a Teszveszen- nézelődünk, nem biztos, hogy a legjobb üzletet kötjük meg. Ahhoz, hogy a legtöbbet vagy a legjobbat hozzuk ki a pénztárcánkból, érdemes körültekintőnek lenni, és nem egyből ráugrani arra az ajánlatra, ami szembejön velünk. Mint tapasztalt licitálgató, igyekeztem Nektek néhány jó tanácsot összeszedni, amivel jobban tudtok boldogulni és az eladóval együtt a Ti is elégedettek lehettek a vásárlást követően.

Talán mondok semmi újat azzal, hogy érdemes olyan ajánlatok, aukciók után keresgélni, amik kevésbé látogatottak, kisebb az érdeklődés utána, vagyis több esélyünk van arra, hogy alkudozzunk, vagy olcsóbban hozzájussunk álmaink akármijéhez. Olyan ez, mintha azt kérdeznénk, hol is vegyünk tv-t. Egyből eszünkbe jut a Media Markt meg a Saturn. Frekventált helyen van, hosszú a nyitva tartása és mindenki ismeri – de néhány jó akciót leszámítva drágább is. Ha olcsóbban akarunk kijönni, akkor már vadásznunk kell a helyek iránt. Ehhez azonban nem mindenkinek van türelme, van aki azt sem tudja hogyan álljon neki, ha egyáltalán felmerül, hogy igenis van alternatívája a plázáknak és a nagyobb kereskedelmi láncoknak.

Itt-ott pár példával segítelek Titeket, miután legtöbbször műszaki cikket adok-veszek, így kevésbé tudom megadni arra a tuti választ, hogyan érdemes tetőcsomagtartót vagy babakocsit vásárolni. Ennek ellenére igyekszem nem csak műszaki cuccokra szűkíteni az irományom.

1. tipp: A kategóriaválasztót és a kereső mezőt is használd

Alapvetően kétféleképp kereshetünk termékre. Használhatjuk a Kereső ablakot és a bal oldali Kategóriaválasztót. Érdemes mindkettőn keresztül keresnünk. Nem mindenki profi értékesítő vagy Vaterás, így könnyen előfordul, hogy egy iPod nem az „MP3, MP4 lejátszók” közé kerül, hanem az „iPod kellékek” közé, így sosem találnánk meg a megfelelő a kategórián belül.

A Kereső funkció sem tudja minden esetben az összes ajánlatot kiadni, hisz az megint csak az eladótól függ, milyen megnevezéssel indítja el az aukciót.

Nálam a kettő kombinációja a legbeváltabb: egy-két szó a Kereső ablakba. Ha van találat, akkor a bal oldali kategóriák közül kiválasztom azokat, amik esélyesek. Sok eladó sajnos egyáltalán nem adja meg az adott kategóriához tartozó paramétereket (típus, méret, stb.), ezért azokat szerintem nem célszerű kitölteni a keresés szűkítésekor.

Ha használt terméket keresünk, akkor pipáljuk be „Vatera és TeszVesz termékek” checkboxot, ezzel kiszűrjük a Grando-n keresztül árult új cuccokat, ami sokszor a találatok felét jelenti.

Lényegében arról van szó, hogy több eséllyel tudunk alkudni, ha olyan aukciók után keresgélünk, amik kevésbé látogatottak, amik sokszor abból adódnak, hogy az eladó hibásan vagy felületesen tölti fel a portékáját.

Itt ragadnám meg az alkalmat arra is, hogy 1-2 fogalmat tisztázzak a kezdők számára:

Minimálár: az az ár, ami alatt az eladó nem adja el a terméket. Ha licit értéke nem éri ezt el, akkor az eladó sikertelennek minősül. Például találkozhatunk azzal, hogy egy áru 1 forintról indul, de 5000 forint a minimálár. Ebben az esetben 4000 forintos licit esetében nem nyerjük meg az aukciót. Ez majdnem olyan, mintha 5000 forintról indítani az eladó az árut, annyi a minimális különbség, hogy az 1 forintos aukciók általában keresettebbek, így nagyobb látogatottságot lehet elérni vele. A termék megnevezésében szereplő „nincs minimálár” vagy rövidítve „NMÁ” azt jelenti, hogy valóban a legmagasabb licit nyer, nincs alsó határ amit el kell érnünk.

Villámár: más néven fix ár. Ezen az áron azonnal leüthetjük a terméket, vagyis azonnal a miénk lesz.

1 forintos aukció: egyik legkeresettebb aukciótípus. Azt jelenti, hogy 1 forintról indul az aukció. Ezt lehet kombinálni a fenti két lehetőséggel is, vagyis beállíthatunk minimál- és villámárat is mellé.

2. tipp: Kiemelt aukción biztos drágább lesz

A találatokat először látogatottság szerint rakja sorba a kereső, így érdemes a találatokat „Hamarosan záródó aukciók előre” szerint rendezni. Akármelyik szűrőt alkalmazzuk, mindig a kiemelt aukciók kerülnek előre. A kiemelés egész egyszerűen egy plusz opció, amiért külön fizet az eladó, és így a keresések elejére kerül. Miután ez extra látogatottságot eredményez, ismét csak kisebb az esélyünk a jó bizniszre, így érdemes lapozgatni, amíg meg nem látjuk a „Növelje értékesítési esélyeit! Emelje ki termékeit a többi közül!” feliratot. Innentől már az összes ajánlatot egyben látjuk.

3. tipp: Nem mindig az 1 forintos aukció a legolcsóbb

Az alcímben bizony benne leledzik a lényeg. Minden olyan áru, ami iránt általánosan nagy a kereslet, annak látogatottságát többszörözni lehet, ha eladóként 1 forintról indítjuk az aukciót. Vásárlói szempontból ez nekünk pont nem jó, kisebb eséllyel indulunk a nyerésért. Sokszor előfordul, hogy olcsóbban kijövünk, ha egy villámáron elindított aukciót azonnal leütünk fix áron, mintha harcba szállunk az 1 forintos aukción, sőt előbbinél még alkudozni is tudunk valamennyit (például azzal érdemes bepróbálkozni, hogy állja-e az eladó a posta költségét). Ahol érdemes körülnézni a villámáras vagy nem 1 forintról induló aukciók között, azok tipikusan a műszaki cikkek: LCD tv, újabb laptopok és okos telefonok, ipod, iphone vagy épp márkás karórák.

Saját példámon keresztül:  ugyanazt a típusú karórát 6-9 ezer forint közötti villámáron hirdették hetekig, amit én 1 forintos aukción 12 ezer forintért adtam el.

Ha bizonytalanok lennénk abban, hogy megéri-e a villámáras aukció, akkor nézzünk meg néhány hamarosan záródó 1 forintos aukciót. Ezt a baloldali „Keresések szűkítése” részben tudjuk megtenni úgy, hogy bepipáljuk az „1 Forintos aukciók!” és az „1  órán belül lejáró aukciók” checkboxot, utóbbit érdemes átállítani nagyobb értékre, például 2-4 órára.

Ismét egy szemléltető példa: egy barátom egy Dell ultrabooktól próbált megszabadulni. Először fix áron próbálta eladni, amit 3-400-an néztek meg, és persze senkinek nem kellett. Ugyanazt 1 forintos aukción hirdetve 3445-en nézték meg és persze vitték mint a cukrot.

Vannak olyan árutípusok, ahol viszont az eladónak nagyon kockázatos az 1 forintos aukció. Érdemes ezekre rárepülni. Az ilyenek természetesen kevésbé keresettek. Egy full extrás kazettás walkmant simán vehetünk 1 forintért, vagy épp egy CD/DVD állvány 1-200 forintért, ha az eladó 1 forintról indítja az aukciót. De vehetünk szinte semmiért akár kábeleket, telefontokokat, táskát is.

4. tipp: Nézd meg, kitől vásárolsz

Az eladó neve mögött látjuk hány különböző személlyel volt már tranzakciója, valamint azt is, hogy ebből mennyi volt sikeres. Ha ez nem 99% feletti, akkor az eladó nevére kattintva megnézhetjük az összes visszajelzést. Ilyenkor érdemes megnézni a negatív értékeléseket. A legjobb, legkorrektebb eladóval is 1-2 eset könnyen előfordulhat, ami miatt nem ő a hibás. Ha csak néhány értékelése van (10-nél kevesebb), érdemes mindenképp ránézni az értékelésekre. A tranzakciókat pozitív, semleges és negatív kategóriába sorolva lehet értékelni, amiből a semleges nem rontja az eladó százalékos eredményét. Ezek között legtöbbször sikertelen tranzakciók vannak, ahol a felek kulturált módon tudtak egyeztetni egymással. Túl sok semleges is lehet gyanús.

5. tipp: Kérdezz, de csak ha szükséges

Abszolút igaz. Előtte azonban olvass. Olvasd végig a termékleírást, a szállítási és garanciális feltételeket. Rendszerint magára igényes eladó mindent leír, ami csak szóba kerülhet. A szállítási és garanciális feltételek fül alatt sokszor leírja az eladó, hogy merrefelé lehetséges a személyes átvétel, továbbá megtaláljuk, hogy mennyibe kerül a postai költség. Mint eladó, nagyon idegeső, mikor arra kérdeznek rá, ami le van írva.

A félreértések elkerülése érdekében, ha valami nincs leírva, kérdezzünk rá.

Fix áron hirdetett aukción próbálkozhatunk alkudozással is, ha az eladó belemegy, akkor kérdezzünk rá a továbbiakra, például, hogy átállítja-e a villámárat, vagy zárttá teszi az aukciót, stb.

1 forintos aukción is próbálkozhatunk, de rendszerint úgyis az a választ kapjuk, hogy ha érdekel, akkor licitálj. Hozzáteszem ebben az esetben jogosan.

Pontos címet, telefonszámot, email címet ne kérdezz! Ez tiltott. Az eladó elérhetőségeit akkor kapod meg a Vaterától, ha megnyerted az aukciót. Arra nincs lehetőség, hogy először megnézzük az árut, majd ha tetszik, akkor leüssük a Vaterán, vagy telefonon egyeztessünk az aukció lejárta előtt.

Azt azonban nem tiltja a szabályzat, hogy kicsit pontosítsuk az átvételi lehetőségeket, például át tudjuk-e venni a Blaha Lujza téren a terméket.

6. tipp: Nézz utána a neten

A Vatera nem csak magánszemélyek aukciós tere. Sok cég –például számítógépes vagy telefonos boltok- is árulnak itt, de sok magánszemély üzletszerűen végez itt kereskedelmet, így érdemes körbenézni az interneten, hogy valóban megéri megvenni a terméket.

Érdemes pontos típusszámot kérdezni műszaki cikkeknél, ha mélyebben utána akarunk nézni a termék paramétereinek.

7. tipp: Külföldi árut inkább egyből külföldről

Egyik korábbi cikkemben már kinyilvánítottam azon véleményemet, hogy nem szívesek fizetek azért valakinek, hogy egy külföldi weboldalon helyettem bevásároljon majd rárakja a hasznát. Csak akkor fizetek, ha az eladónak van hozzáadott értéke az értékesítési láncban, vagyis már berendelte az árut, így nem kell várnom rá egy hónapot, és nem kell azon paráznom, hogy átmegy-e a vámellenőrzésen vagy sem. Az áru terméklapján az „Az árú helye” mellett látjuk, hogy Külföldi küldeményről van-e szó. Itt többnyire feltűntetésre kerül a konkrét ország neve is.

Legtöbb külföldről érkező áru olyan weboldalon kerül megrendelésre, amit mi is elérünk otthon, be tudunk regisztrálni és vásárolhatunk is. Néhány példa: kínai műszaki cikk nagy eséllyel a www.ebay.com-ról származik. Egy Nagy-Britanniai sporteszköz, hátizsák könnyen származhat a www.sportsdirect.com-ról. Nem szeretném senkinek az üzletét rontani, de magam részéről pofátlanságnak gondolom, ha valaki azért kér pénzt, hogy helyettem kattintson meg egy gombot.

8. tipp: Nagyobb lépcsőben licitáljunk

Ha már beszállunk a licitálgatásba, akkor érdemes az utolsó percekre koncentrálni, ugyanis ott dől el minden, sokan akkor szállnak be. Annál nincs idegesítőbb, mint amikor más nyer csupán 5-10 forinttal. Az utolsó licit megtételekor érdemes egyből 2 licitlépcsőnyi összeg néhány forinttal megemelt értékét beírni a licit mezőbe. Például, ha azt látjuk, hogy 1000 forint a licitlépcső, akkor az utolsó percben rakjunk rá 2010 forintot, így ha valaki az utolsó másodpercben ránk licitál egy ezressel, akkor is még a mi vagyunk a nyerők 10 forinttal. Lényegében ezt hívják védett licitnek.

5 perces hosszabbítás esetében ez persze nem célra vezető. Az 5 perces hosszabbítás azt jelenti, hogyha az utolsó 5 percben licit érkezik, akkor az aukciót lejárata visszaáll 5 percre, vagyis mindegy, hogy az utolsó másodpercben, vagy a lejárat előtt 4 perccel licitálunk.

9. tipp: Igyekezzünk a kapcsolatfelvétellel

A legtöbb eladó elvárja, hogy 3 napon belül vegyük fel a kapcsolatot vele, és 7 napon belül rendezzük a tranzakciót, vagyis egyeztessünk le egy helyszínt és időpontot, vagy utaljuk át a végösszeget.

A postán szeretnénk megkapni a terméket, akkor nekünk kell először átutalnunk a végösszeget, majd ha az beérkezik az eladó számlájára, akkor ő is postára adja a megnyert terméket. Rózsaszín csekkes befizetés vagy utánvét ritkán elfogadott módszer a végösszeg rendezésére, így ha ebben gondolkodunk, mindenképp egyeztessünk az eladóval, mielőtt licitálunk.

Miután megnyertük a terméket, sok esetben az eladótól automatikus levelet is kapunk, melyből megtudható a számlaszáma, vagy a lehetséges átvételi időpontok és helyszínek.

A Vaterától azonban minden esetben kapunk egy emailt, amiből megtudhatjuk az eladó e-mail címét és telefonszámát.

10. tipp: Személyes átvételnél alaposan nézzük meg a terméket

Ha lehetőségünk van személyes átvételre, akkor próbáljuk ki a terméket. Kapcsoljuk be, nézzük át, van-e valami sérülés, amit az aukciónál feltett képeken nem láttunk. Ha személyesen vettük át a terméket, nehézkes utólag problémát jelezni, hisz itt valóban érvényesül a „pénztártól való távozás” elve.

 +1. tipp: Kisebb hiba javításával, hiány pótlásával olcsóbb is lehet

Egy utolsó tipp arra az esetre, ha valaki az adott termékhez ért. Kisebb küllemi hibával rendelkező vagy hiányos terméket sokkal olcsóbban meg lehet szerezni, mint a hibátlant. Elég, ha nincs meg a telefon vagy a laptop töltője, gyenge az akku, máris nagyot eshet a lehetséges maximális ár. Ha van türelmünk hozzá, és valamennyit értünk hozzá, akkor rendelhetünk máshonnét –akár külföldről is- akkut, töltőt, kábelt bagatell összegért, így mindent összegezve olcsóbban jöhetünk ki.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp vásárlás tippek vatera villámár minimálár 1 Ft 1 forintos aukció nmá 5 perces hosszabbítás kiemelt aukció licitlépcső


A bejegyzés trackback címe:

https://nincsminimalar.blog.hu/api/trackback/id/tr705253485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása